Lotta Hämeen-Anttila, STM: ''Muistisairaiden ihmisten itsemääräämisoikeus vahvistuu''

  24. elokuuta 2017
  Sosiaali- ja terveysministeriön asettamassa työryhmässä valmistellaan parhaillaan itsemääräämisoikeuslainsäädäntöä. ''Kokonaisuudistuksen sisältävä luonnos hallituksen esitykseksi on tulossa lausunnolle keväällä 2018'', kirjoittaa hallitusneuvos Lotta Hämeen-Anttila, STM.
  Myös hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi vuonna. Muistisairaat ihmiset ovat suurin yksittäinen ryhmä, jota uudistus koskee. Säännökset koskisivat myös esim. aivovamman saaneita henkilöitä, joiden kyky päätöksentekoon on merkittävästi alentunut.
  Jos kyky päätöksentekoon on heikentynyt, ensisijaista on aina tukea omaa päätöksentekoa. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa asiakkaan ja potilaan itsemääräämisoikeutta sekä vähentää rajoitustoimenpiteiden käyttöä.
  Lisäksi pyritään turvaamaan kaikille perustuslain mukainen välttämätön hoito ja huolenpito sekä parannetaan asiakkaiden ja henkilöstön oikeusturvaa. Erityisenä painopisteenä on ennaltaehkäistä niiden tilanteiden syntymistä, joissa rajoitustoimenpiteitä joudutaan käyttämään.
  Teksti: Lotta Hämeen-Anttila, hallitusneuvos, Sosiaali- ja terveyspalveluosasto, STM
  EtusivuLue uutinen
  Suomen muistiasiantuntijat ry
  – muistisairaiden ihmisten hyvinvoinnista huolehtiville
  Fredriksberginkatu 2
  00240 Helsinki
  (09) 454 28 48
  Toteutus:MetaVisual CMSVisuaalinen ilme:Rohkea RuusuMobiiliversioNormaaliversioWebmasterKirjaudu sisään© 2013 - 2018 Suomen muistiasiantuntijat ry